PC World
wtorek 2 grudnia 2008

Aktualności: Internet

Sophos: blogi Google = 2% światowego złośliwego oprogramowania

A A A rozmiar czcionki
Newsroom IDG.pl/ŁB
23 lipca 2008 21:01

Na stronach usługi Blogger firmy Google znajduje się 2% wszystkich szkodliwych aplikacji umieszczonych się w Internecie. Cyberprzestępcy upodobali sobie serwery Google ze względu na popularność usługi oraz "bliskość" do popularnej wyszukiwarki.

Zgodnie z najnowszym raportem firmy Sophos, przestępcy polubili Bloggera. Wykorzystując usługę Google przechowują złośliwe oprogramowanie, a niekiedy odsyłają do niego stosując mechanizm komentarzy. Prawdopodobnie liczą na to, że w ten sposób uzyskają dobrą pozycję w wynikach wyszukiwania Google.

Jak mówią specjaliści z Sophosa, każdego dnia w Bloggerze powstaje 16 tysięcy (!) stron ze złośliwym oprogramowaniem. Trudno więc sarkać na Google, że firma nie potrafi sobie poradzić z niechcianymi blogami.

Co gorsza, cyberprzestępcy uaktualniają strony, żeby zawartość, która początkowo wydawała się zupełnie niewinna, mogła być wykorzystana w roli "nośnika" złośliwych aplikacji.

Dodatkowe informacje: "Google Blogger 'hosts 2% of world's malware'"

Wystaw ocenę: 
 Średnia ocena: 
(Głosów: )

Komentarze

Redakcja PC World nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Oskar

  • ocena: brak oceny
  • IP: 81.168.129.143
  • 24-07-2008, 07:35

Nie wiedziałem, że aplikacje same "umieszczają się".

McA

  • ocena: brak oceny
  • IP: 89.174.124.8
  • 24-07-2008, 11:59

Na serwerach IDG też niestety jest złośliwe oprogramowanie. Mam w moim Firefoxie zainstalowany McAfee Site Advisor. Na serwisie IDG ma zawsze czerwony kolor. Przy kliknięciu na szczegółowe informacje pojawia się komunikat:''W wyniku przeprowadzonych testów stwierdzono, że pliki do pobrania udostępniane w tej witrynie zawierają oprogramowanie reklamowe, oprogramowanie szpiegujące lub inne niepożądane programy.'' Chodzi głównie o jakiegoś trojana ukrytego pod postacią programu Alcohol Toolbar. Niech IDG coś z tym zrobi.




NAVIGON

Cena: 96 zł
Ilość przedmiotów: 1
Liczba ofert: 4
Data zakończenia: 2008-12-02 15:03:54
Lokalizacja: GLOWNO 793542549


Netbook za 1 zł w Erze

Netbook za 1 zł w Plusie

Doda VS Bioszok

wyżej niżej

MULTIMEDIA



IDG
© copyright 1999-2008 IDG Poland SA
04-204 Warszawa ul. Jordanowska 12
tel. (+48 22) 321 78 00  fax (+48 22) 321 78 88